Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ally Pally, den desátý: Price neztratil ani set, zato šampionát přišel o Wrighta

Aktualizováno
Peteru Wrightovi se turnaj nepovedl.
Peteru Wrightovi se turnaj nepovedl. Profimedia
Po třídenní vánoční pauze se šipkaři na mistrovství světa znovu vrátili k terčům. Jako první slavil postup do osmifinále Belgičan Dimitri van den Bergh (28), jehož následovali John Rock (21) ze Severního Irska a Velšan Jonny Clayton (48). Večer je pak doplnili Němec Gabriel Clemens (39), světová jednička Gerwin Price (37) z Walesu a senzačně i Belgičan Kim Huybrechts (37), jenž si smlsl na světové dvojce a obhájci titulu Peteru Wrightovi (52) 4:1 na sety.

Odpolední program

Van den Bergh – Ratajski 4:1

Duel dvou žebříčkově vyrovnaných hráčů vyzněl v konečném výsledku překvapivě hladce pro světovou patnáctku z Belgie. I když místy to byla bitva. Van den Bergh si dal na čas se zavřením první sady, povedlo se mu to až na devátý pokus. A když Polák, jemuž v rankingu patří 18. příčka, snížil díky výhře ve třetím setu na 2:1, vypadalo to na drama. Jenže následující dějství si vzal Van den Bergh, když zavřel s pomocí bullseye a poslední dílek výhry přidal trefou své oblíbené double 16.

Aspinall – Rock 3:4

Překvapení? Možná ani ne. Vysoce kvalitní duel každopádně po strhujícím dramatu poslal dál světového hráče číslo 47, zatímco desítka Aspinall se s pavoukem loučí. Teprve 21letý Rock je však považován za obrovský talent. Jeho zkušenější krajan si držel daleko vyšší průměrný nástřel (98,19 vs. 95,92) i víc vyhraných kol, jenže Rock ukázal pevnější nervy. Při zavírání měl téměř poloviční úspěšnost, zatímco jeho protivník ani ne třetinovou. Navíc celkem 13x odepsal v jednom hodu 180.

Clayton – Dolan 4:1

V dalším kole se Rock utká s Velšanem Claytonem. Ten potvrdil roli favorita a jiného zástupce Severního Irska Dolana přehrál 4:1 na sety. Druhé ostrovní derby nabídlo o poznání vyrovnanější partii, než napovídá konečný výsledek. Sedmý hráč světa Clayton byl před zápasem stavěn do role obrovského favorita, kterou sice potvrdil, ale ne tak úplně ve všech směrech. V souboji s Dolanem měl slabší průměr na tři šipky (93,76 vs. 94,07). “The Ferret” si ovšem vedl fantasticky na doublech, kde měl takřka poloviční úspěšnost (48,28 %).

Večerní program

Williams – Clemens 3:4

Němec Clemens v dramatu udolal Williamse, který promarnil možnost k vítězství v šesté sadě. Velšský vicemistr světa z konkurenční BDO z roku 2020 vedl 3:2 na sety, 2:0 na legy a podával. Nicméně několik příležitostí zakončit zápas nevyužil a Clemens si naopak skvělým zavíráním v koncovce šesté sady vynutil sedmý rozhodující set. Poslední dějství hráli oba šipkaři fantasticky (průměr 101,2 vs. 112,08), ale Němec také dokázal proměnit všechny tři pokusy k zavření a zápas pro sebe získal.

Price – Van Barneveld 4:0

Price si jako úřadující světová jednička a nejvýše nasazený hráč šampionátu poradil bez problémů s Van Barneveldem. Nizozemský mistr světa z roku 2007 měl sice i letos výjimečně dobrou sezonu, v konfrontaci s velšským suverénem ale na posledním turnaji sezony tahal za kratší konec. Price vyhrál 4:0 na sety a “Barney” jen jednou dokázal uhrát v sadě dva legy. Priceovým soupeřem bude ve čtvrtfinále lepší ze souboje mezi Ryanem Searlem a Josém de Sousou.

Wright – Huybrechts 1:4

Úřadující šampion Wright končí už v osmifinále. Velmi slabá hra extravagantního Angličana usnadnila Kimu Huybrechtsovi vcelku jednoduše sbírat důležité legy a zároveň otočit vývoj zápasu z 1:0 na 1:4. Wright zopakoval své trápení zpřed dvou let, kdy také obhajoval titul šampiona, ale také skončil už v prvním povánočním utkání (tehdy ho vyřadil Clemens 4:3). Zachránit zápas mohl v pátém setu, ale při zavírání na 115 jen těsně minul double 18. Naopak Huybrechts na třetí pokus D18 trefil a definitivně umlčel bučení v hledišti. V osmifinále dojde na belgické derby mezi Hyubrechtsem a Van den Berghem.