Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ally Pally, den čtrnáctý: Světovou jedničku Price vyřadil podceňovaný Němec Clemens

Aktualizováno
Ally Pally, den čtrnáctý: Světovou jedničku Price vyřadil podceňovaný Němec Clemens
Ally Pally, den čtrnáctý: Světovou jedničku Price vyřadil podceňovaný Němec ClemensProfimedia
Na Nový rok se v londýnském Alexandra Palace představilo osm vyvolených v boji o titul šipkařského mistra světa organizace PDC. Ve hře byli tři ze čtyř hlavních favoritů, ale ten největší neuspěl. Absolutní senzací je vyřazení světové jedničky Gerwyna Price (37), jenž v souboji s Němcem Gabrielem Clemensem (39) uhrál jen jediný set a stejně jako loni se loučí ve čtvrtfinále.

Van den Bergh – Clayton 5:3

Belgičan Dimitri van den Bergh si poprvé v kariéře zahraje semifinále světového šampionátu. V souboji s Jonnym Claytonem z Walesu se mohl spolehnout na vysoké náhozy. Hned 13x trefil maximum (180) a i díky tomu si daleko snadněji držel své podání. I Clayton byl sice při servisu dlouho jistý, v prvním legu sedmé sady, jež se nakonec ukázala jako klíčová, ale třikrát nedokázal zavřít a Belgičan už šanci nepustil. Van den Bergh se v semifinále utká s Van Gerwenem.

Smith – Bunting 5:3

Michael Smith si v Ally Pally zahraje semifinále už potřetí, ve čtvrtfinálovém anglickém derby si totiž poradil s krajanem Stephenem Buntingem 5:3 na sety. "Bullyboy" měl výborný začátek zápasu, dokázal se dostat do vedení 4:1, ale nakonec musel na první mečbol čekat až do osmého setu. Buntinga zpátky do hry dostaly 180ky, jichž v průběhu klání nasázel celkem 14. To Smith sice maxima tak dobře netrefoval, byl však až výjimečně přesný na doublech při zavírání, kde zapsal úctyhodnou úspěšnost 47 %. Smithovým soupeřem  bude Clemens.

Price – Clemens 1:5

Zatímco před rokem prohrál svérázný Velšan až po obrovském dramatu se Smithem, tentokrát s německým vyzyvatelem ztratil pět setů v řadě. Málo platný byl Priceovi první set vyhraný jistě 3:0 na legy. Když pak ztratil tři sety v řadě, nasadil sluchátka a při vítězném legu dal najevo publiku, že mu nevadí jeho povyk. Jenže kouzlo fungovalo jen chvíli, od konce první sady uhrál Velšan jen čtyři legy a šestkrát ztratil své podání.

Na konci zápasu si místo sluchátek pomáhal špunty v uších. Clemens přitom nehrál úplně výjimečné šipky a kromě jednoho zavření na 136 si spíš poctivě připravoval pozice a trestal Priceovy chyby. Clemens vyhrál nad světovou jedničkou premiérově z pěti vzájemných zápasů a stal se prvním německým šipkařem historie, který si zahraje semifinále.

Van Gerwen – Dobey 5:0

Naopak domácí Michael van Gerwen roli favorita splnil bezezbytku. Chrise Dobeyho smetl nekompromisně 5:0 na sety a i ve svém čtvrtém utkání dokázal hrát průměr na tři šipky nad 100 (tentokrát 102,39). Jen jedinkrát ztratil své podání a anglickému vyzyvateli povolil jen tři legy.

Loni Dobey přešel přes Van Gerwena ve 3. kole proto, že Holanďan nemohl do zápasu nastoupit kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Tentokrát “Mighty Mike” hrát mohl a ukázal svou sílu. Van Gerwen se už poosmé v kariéře probojoval do semifinále mistrovství světa a dál může snít o tom, že se mu už počtvrté podaří vyhrát závěrečný turnaj sezony.

Výsledky a program šampionátu