Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

14 týmů hokejové extraligy v číslech. V čem byly v základní části nejlepší a nejhorší?

Momentka z duelu Pardubic s Kladnem.
Momentka z duelu Pardubic s Kladnem.Profimedia
Kompletních 52 kol základní části hokejové extraligy je vepsáno do dějin, jejím vítězem se staly Pardubice, poraženým Kladno. Tak černobílá však dlouhodobá soutěž nebyla, všechny týmy měly něco, čím vynikaly i v čem za ostatními zaostávaly. Redakce Livesport Zpráv se v detailním rozboru podívala na to, co mnohdy zůstalo běžnému oku fanouška skryto.

1. Pardubice

Nejlepší: Vedle prostého, avšak toho nejzásadnějšího, faktu, že za 52 kol posbíraly nejvíc bodů ze všech (108), nastřílely (spolu s druhými Vítkovicemi) největší počet gólů (159). Také jich nejméně dostaly (110). Nejúspěšnější byly i co se týče zisku na stadionech soupeřů (58 bodů). A útočník Lukáš Radil byl jedničkou v bilanci +/-, která odráží přítomnost na ledě při vstřelených či inkasovaných brankách (+29).

Nejhorší: K vítězství v základní části se poněkud překvapivě dobraly bez valné pomoci přesilovek. V početní výhodě odehrály ze všech vůbec nejmenší podíl z času, který celkově strávily v odehraných 52 zápasech na ledě (7,32 %).

2. Vítkovice

Nejlepší: Pokud by se hrálo jen na druhé třetiny, byly by vítězi základní části ony. Zvládly ji nejlépe celkem ve 26 případech, tedy v plné polovině zápasů! Navíc měly nejefektivnější střelbu (10,4 %) i zásahy gólmanů (92 %). Obránce Patrik Koch zcela kraloval lize v počtu rozdaných hitů. Ve 46 startech jich nashromáždil 80, což je téměř o 30 víc, než kolik jich měl čtvrtý v pořadí (litvínovský Havelka, 51). Mezi nimi byli jen dva Kanaďané.

Nejhorší: Čelily nejvyšší sumě oslabení ze všech (196), v početní nevýhodě strávily v každém zápase víc než desetinu času (10,38 %). Příliš pozitivní není ani fakt, že ze svých 159 vstřelených gólů celkem 12 dosáhly do prázdné branky, to je zdaleka nejvíc.

3. Sparta

Nejlepší: Není divu, že nejvíc bodů ze všech (60) posbírala doma. Do O2 areny totiž přilákala v průměru na zápas 10.837 fanoušků, což je nejvíc nejen v této sezoně, nýbrž i v celé historii. Překonala tak svůj rekord z ročníku 2019/20 (10.330). Další maximum stanovil za klub kanonýr Michal Řepík, který rozhodl o 11 (z celkových 34) výhrách svého týmu. S tolika vítěznými ranami vyrovnal dosud nejlepší počin Jiřího Šimánka.

Nejhorší: Svěřenci Miloše Hořavy absolvovali základní část bez výraznějších slabin. Pokud skutečně něco, dosáhli nejméně vítězství poté, co prohrávali po 1. třetině (pouze dvě). Stejnou bilanci má i Třinec a Kladno.

4. Hradec Králové

Nejlepší: Z elitní šestky dal nejméně gólů, přitom jeho hráči vyslali v základní části na soupeřovy branky nejvíc střel (v průměru 32,31 na zápas). Útočnou aktivitu odráží (i když také ne úplně v pozitivním světle) nejvyšší počet ran vedle nebo do brankové konstrukce a také pokusů zblokovaných soupeřem. Na opačném konci sestavy zářil gólman Henri Kiviaho s nejnižším průměrem branek na zápas (1,85) i s nejvíc čistými konty (sedmi).

Nejhorší: A to přitom jeho spoluhráči zblokovali nejméně střel ze všech (jako jediní v lize pod 10 na zápas). Obranu pak zatížilo i nejvíc dvouminutových trestů v soutěži (238), zadák Bohumil Jank byl takto vyloučen celkem 28x, což je smutné prvenství.

5. Liberec

Nejlepší: Jako kdyby vzepětí Bílých Tygrů na konci základní části symbolizovalo jiný jev – tým je totiž nejúspěšnější v lize ve 3. třetinách. k tomu má i 10 výher v prodloužení, to je také prvenství. Síla týmu je v gólmanovi (Petr Kváča vychytal spolu s pardubickým Willem nejvíc vítězství) a v obraně. Janis Balinskis je nejproduktivnějším bekem ligy (11+24), další opora defenzivy Richard Nedomlel zblokoval nejvíc střel (133).

Nejhorší: Severočeši dokázali udržet jen dvakrát čisté konto, stejně je na tom i poslední Kladno. Kváča se stal jedničkou s nejmenším počtem nul (pouze jedna), přitom naopak odchytal nejvíc zápasů ze všech v lize (43).

6. Třinec

Nejlepší: Vstupy do zápasů, to je doména Ocelářů. V téměř polovině utkání (25) vyhráli první třetinu a z toho v 18 případech náskok přetavili ve výhru, což je také nejvíc ze všech. Obhájci trofeje mají ve svém středu mimořádné osobnosti: Martin Růžička vyhrál produktivitu (52 bodů, 23+29), jeho parťák z útoku Marko Daňo ovládl pořadí střelců (29). Podíl na tom mají přesilovky, v nichž tým docílil nejvíc zásahů z ligy (45).  

Nejhorší: Jen dva celky se v základní části ani jednou neradovaly z vítězství v nájezdech: Kladno a Třinec. Ovšem zatímco první na to měli jediný pokus, druzí jmenovaní celkem tři. Tým také nezvládá třetí třetiny. Ztratil v nich šest zápasů, v nichž po druhé části vedl.

7. Kometa

Nejlepší: Očekávaný sesun efektivity přesilovek po odchodu amerického fantoma Muellera se nekonal, ba naopak. Brňané si ve srovnání s minulou sezonou ještě polepšili, úspěšnost využití 27,7 % je vynesla na vrchol této statistiky. Navíc byli s 395 trestnými minutami nejslušnějším mužstvem ligy. Jejich gólman Dominik Furch pak byl jedničkou v úspěšnosti zákroků (92,61 %), jako bonus si jako jeden ze tří mužů s maskou připsal i dvě asistence.

Nejhorší: V souvislosti s gólovým efektem početních výhod je zajímavé, že jich Kometa absolvovala nejméně (148) a vyslala v nich i nejméně střel ze všech (186). Předposlední Pardubice jich měly téměř o 30 víc (214), přitom odehrály jen o jednu přesilovku víc.

8. Olomouc

Nejlepší: Nikdo nezvládal nájezdy lépe než Hanáci. Ze čtyř utkání, v nichž se o vítězi museli rozhodnout v penaltách, vyhráli ve třech případech (úspěšnost 75 %). A nejvyšší procento mají také v počtu zápasů, v nichž vítěznou 1. třetinu dovedli k celkovému úspěchu (14 ze 16).

Nejhorší: Se 690 trestnými minutami nejméně disciplinovaný tým (druhou Plzeň dělil obrovský rozdíl téměř 100 minut). Nelichotivým prvenstvím je i celkem 16 vyloučení na pět minut a také osm do konce zápasu. Druhý nejslabší útok ligy pak zaznamenal nejméně gólů v úvodní třetině (28) i v té závěrečné (34). V té prostřední naopak obrana Kohoutů nejvíckrát ze všech inkasovala (57).

9. Karlovy Vary

Nejlepší: Dá se říct, že jejich střelci měli nejméně nepřesnou mušku. Ze všech ran, které Západočeši vyslali na branku, jich ji minul cíl nejnižší počet. Řečí efektivity to bylo pouze 17,1 %. Samotná gólová úspěšnost už ovšem tak dobrá nebyla…

Nejhorší: Je vlastně s podivem, že se dostaly do play off. V lize nebyl slabší tým co se týče výsledků doma (Vary tam prohrály 15 z 26 zápasů), nejméně bodů vybojovaly i ve třetích třetinách a samostatnou kapitolou jsou jejich přesilovky. Nejenže v nich měly nejnižší úspěšnost (15,34 %), k tomu při těch vlastních inkasovaly suverénně nejvíc branek (10!). S průměrem 4103 na zápas je to zároveň tým s celkově nejnižší návštěvností.

10. Mladá Boleslav

Nejlepší: Možná nejpříznačněji vystihuje trápení týmu v útoku příklad slovenského forvarda Róberta Lantošiho. Ten je jedním ze čtyř hráčů, jimž se v tomto ročníku povedlo během zápasu přesně vypálit 10x. Ovšem v duelu s Litvínovem si nepřipsal ani bod…

Nejhorší: Boleslav dosáhla nejméně branek (průměr pouze 2,23 na zápas). A to přitom vyprodukovala druhý nejvyšší počet ran ze všech (1632)! Výsledek nemůže být jiný než nejnižší úspěšnost střelby (7,1 %). Není divu, že na své výkony fanoušky zrovna nelákala, také proto skončila základní část s nejnižší průměrnou diváckou návštěvou na domácí utkání (3109). Její obránce Alex Lintuniemi pak byl nejhorší v lize v bilanci +/- (-23).

11. Litvínov

Nejlepší: Měl ve svém středu dva pozoruhodné střelce. Andrej Kudrna nasázel nejvíc branek ze všech při hře pět na pět (společně s Daňem), Giorgio Estephan se zase stal suverénem nájezdů (proměnil jich sedm). Tým odehrál nejvíc přesilovek ze všech (207).

Nejhorší: Patří do pětice mužstev (spolu s Mladou Boleslaví, Českými Budějovicemi, Plzní a Kladnem), které slavily nejméně vítězství v základní hrací době (15). Všechny až na Plzeň jej přitom dosáhly v závěrečném kole základní části. Chemici si také připsali zápasový negativní rekord, když si v lednu nechali dát od Vítkovic branku už po 10 vteřinách, což byl nejrychlejší gól sezony.

12. Plzeň

Nejlepší: Její gólmani Svoboda a Pavlát byli pro svůj tým oporami v oslabení, měli v něm nejvyšší úspěšnost zákroků ze všech (89,97 %). Zadák Petr Zámorský byl zase maratoncem ligy, na ledě strávil nejvíc času (bez čtyř vteřin 1397 minut).

Nejhorší: Jestli Plzeň někde ztrácela zápasy, bylo to v prostřední části. Prohrála ji celkem 29x, což je nejvyšší číslo, jakého nějaký tým v konkrétním úseku dosáhl. Navíc v ní vstřelila v 52 zápasech jen 30 branek, to je také absolutní minimum. Dalším úkazem ligy je pak kanadský obránce Indiánů Samuel Bitten, jenž v sezoně šestkrát inkasoval pětiminutový trest. Například v předminulé sezoně byl maximem jeden takový postih…

13. České Budějovice

Nejlepší: I ony registrují mimořádné individuální výkony. Lukáš Pech byl se 38 gólovými pasy top nahravačem ligy, Kanaďan Stuart Percy pak předvedl nejlepší bodový výkon obránce v základní části, když pod prohru Kladna 6:2 přiložil čtyřmi body (2+2).

Nejhorší: Jihočeši posbírali nejméně bodů na stadionech soupeřů (20), měly nejnižší úspěšnost prvních třetin. Velmi často totiž pouze dotahovaly náskok protivníka, neboť jen v 17 zápasech se jim povedlo skórovat jako první. Také se dokázaly pouze jednou prosadit při vlastním oslabení. Gulaš a spol. přitahovali nejméně pozornosti v arénách soupeřů, jejich duely dovedly na tribuny v průměru (i tak solidních) 4668 diváků.

14. Kladno

Nejlepší: Rytíři naopak poutali největší zájem, což vzhledem k přítomnosti Jaromíra Jágra na ledě ve druhé půlce sezony není velkým překvapením. Další legenda Tomáš Plekanec odehrál z útočníků nejvíc času (v průměru 23:24 minut) a celkem 11x byl vyhlášen hráčem duelu.

Nejhorší: Nejnižší bodový zisk (57) doprovází řada příčin. Celek inkasoval nejvíc gólů dohromady (179, listopadovým debaklem 0:8 v Třinci navíc si připsal i nejvyšší porážku sezony) a také v oslabení (47). Zaznamenal nejmenší počet výher nejen v základní hrací době, ale i v prodloužení. A jeho hráči složili celkem vůbec nejvíc mínusových bodů za účast při obdrženém gólu (-767).