Rubljov se z krize vykoupil trofejí z Masters, zdolal Augera-Aliassimea a dobyl Madrid

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rubljov se z krize vykoupil trofejí z Masters, zdolal Augera-Aliassimea a dobyl Madrid

Andrej Rubljov vyhrál antukové Masters v Madridu
Andrej Rubljov vyhrál antukové Masters v MadriduProfimedia
Andrej Rubljov (26) podruhé v kariéře vyhrál turnaj série ATP Masters 1000 a opět na antuce. Ruský tenista nenašel přemožitele v Madridu, kam přitom dorazil se šňůrou čtyř porážek a v průběhu soutěže bojoval s nemocí. V boji o svůj celkově 16. titul otočil nepříznivý vývoj proti prvnímu Kanaďanovi ve finále antukové tisícovky Félixi Augeru-Aliassimemu (23), kterého zdolal po obratu 4:6, 7:5, 7:5 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5:1.

Auger-Aliassime – Rubljov 6:4, 5:7, 5:7 

Andrej Rubljov neměl vůbec špatný vstup do sezony, jenže na začátku března v Dubaji byl diskvalifikován v závěru dramatického semifinále proti Alexanderu Bublikovi, neboť křičel na lajnového rozhodčího a údajně mu sprostě nadával, a odšpuntoval tím černé období. Na následujících čtyřech turnajích utrpěl sérii čtyř porážek, přičemž s Jiřím Lehečkou, Tomášem Macháčem, Alexeiem Popyrinem a Brandonem Nakashimou neuhrál ani set.

Trápení zlomil až po bezmála dvou měsících v Madridu, kde nakonec nenašel přemožitele. Během deseti dnů vyhrál všech šest zápasů a ztratil v nich jen dva sety. Dvakrát otočil nepříznivý vývoj 0:1 na sety - ve čtvrtfinále vyřadil domácího dvojnásobného obhájce titulu Carlose Alcaraze a ve finále si poradil 4:6, 7:5, 7:5 s Félixem Augerem-Aliassimem.

Sestřih zápasu

Andrej Rubljov otočil finále s Félixem Augerem-Aliassimem
Livesport

Rubljov přitom nezačal ideálně. Dvakrát přišel o podání a prohrával 1:4 a 0:40. První set sice nezachránil, ale pak už nečelil jedinému brejkbolu, o tři roky mladšího Kanaďana často dostával pod tlak na returnu a v závěru druhé i třetí sady ho pokaždé dokázal přetavit v klíčový brejk. 

Šestadvacetiletý Rus vyhrál pátý ze šesti vzájemných zápasů, z toho počtvrté po třísetovém boji. Letos v Rotterdamu dokonce až po odvrácení mečbolů.

Statistiky zápasu Félix Auger-Aliassime – Andrej Rubljov
Statistiky zápasu Félix Auger-Aliassime – Andrej RubljovLivesport

Rubljov ve svém celkově 25. finále získal 16. titul. Na podniku Masters 1000 hrál finále popáté a podruhé dokázal zvítězit, poprvé slavil loni na antuce v Monte Carlu. Stal se teprve pátým aktivním tenistou po Rafaelu Nadalovi, Novaku Djokovičovi, Alexanderu Zverevovi a Andy Murraym, který vyhrál dva různé turnaje Masters na antuce.

"Rozhodně jsem nečekal, že bych tady mohl vyhrát, když jsem šest týdnů nevyhrál zápas. Nechci řikat, že je to můj nejcennější titul, ale nejvíce vybojované a jsem na něj nejpyšnější," prohlásil Rubljov, který v posledních dnech bojoval s virózou.

"Doktorům dávám absolutní kredit, že mě takhle připravili. Vůbec nechápu, že mě dokázali dostat do stavu, že jsem mohl hrát, protože poslední tři čtyři noci jsem nespal. Nechápu, že jsem to takhle zvládl, obzvlášť po těch posledních týdnech," přiznal ruský tenista.

Rozhovor s Andrejem Rubljovem
Livesport

Auger-Aliassime hrál finále antukového turnaje Masters 1000 jako první Kanaďan v historii, ale prvním kanadským vítězem podniku této kategorie se stát nedokázal. Milos Raonic a Denis Shapovalov v minulosti neuspěli dohromady pětkrát, vždy proti soupeřům Big Three.

Finálovou bilanci si bývalá světová šestka a aktuálně 35. hráč světa Auger-Aliassime pohoršil na 5:10, po úvodní šňůře osmi nezdarů prohrál teprve druhý z posledních sedmi soubojů o titul.

V Madridu mu cestu do dosud největšího finále mu tři ze sedmi soupeřů usnadnili - ve třetím kole mu vzdal na začátku druhé sady Jakub Menšík (pravá ruka), ve čtvrtfinále proti němu vůbec nenastoupil v posledních měsících suverénní Ital Jannik Sinner (pravá kyčel) a v semifinále mu v sedmé hře skrečoval Jiří Lehečka (záda).

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu