Auger-Aliassime se může stát prvním kanadským šampionem na Masters, ve finále vyzve Rubljova

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Auger-Aliassime se může stát prvním kanadským šampionem na Masters, ve finále vyzve Rubljova

Auger-Aliassime může získat pro Kanadu první titul z podniků ATP Masters 1000.
Auger-Aliassime může získat pro Kanadu první titul z podniků ATP Masters 1000.AFP
V rámci nedělního programu letošního ročníku Mutua Madrid Open bude korunován zbrusu nový vítěz tohoto turnaje. Félix Auger-Aliassime (23), který do závěrečného kola prošel po dvou skrečích a jednom odstoupení, ve svém premiérovém finále na podnicích Masters vyzve Andreje Rubljova (26) a může se stát prvním kanadským šampionem prestižních tisícovek. Ruský tenista už má trofej z loňského Monte Carla.

Auger-Aliassime – Rubljov | 18:30

Félixe Augera-Aliassimeho zřejmě na Masters v Madridu provází štěstěna. Třiadvacetiletý Kanaďan možná ve španělské metropoli definitivně ukončil více než roční krizi, a to i díky skrečím Jakuba Menšíka a Jiřího Lehečky a volnu ve čtvrtfinále po odstoupení nasazené jedničky Jannika Sinnera.

Ještě nikdy se nestalo, aby jednomu hráči na některém z turnajů Masters vzdali či odstoupili tři protivníci. Rodák z Montrealu teď musí takovou šanci využít, i když nedostatečná zápasová praxe před finále mu může uškodit. Naposledy se do finále na tisícovkách dostal po dvou skrečích či odstoupeních jeho krajan Denis Shapovalov v Paříži 2019 a ve finále jasně prohrál s Novakem Djokovičem.

Bez ohledu na výsledek finále si může vzít bývalý šestý hráč světa z probíhajícího turnaje několik pozitiv. Zaprvé se vrátí do TOP 30 žebříčku a zadruhé je teprve třetím kanadským finalistou podniků Masters po Milosovi Raonicovi a Shapovalovovi. V neděli se může stát prvním kanadským šampionem těchto akcí, Raonic a Shapovalov totiž dohromady pětkrát neuspěli ve finále, pokaždé proti někomu z legendární Big Three.

Na Mutua Madrid Open, které vzniklo v roce 2002, je teprve čtvrtým nenasazeným finalistou. Ovšem už druhým za poslední dva roky, loni se do závěrečného kola senzačně probojoval lucky loser Jan-Lennard Struff a ve třech setech podlehl obhájci titulu Carlosovi Alcarazovi.

Velmi dlouho se mu ve finálových duelech na nejvyšším okruhu nedařilo. Navzdory velkému talentu se diskutovalo o tom, zda nedopadne jako Julien Benneteau, který si zahrál 10 finále na této úrovni a všechna prohrál. Předloni v Rotterdamu ovšem ukončil sérii osmi finálových nezdarů a získal první titul a postupně vylepšil svou finálovou bilanci na 5:9. Na akcích větších než ATP 500 nastoupí k finále poprvé v kariéře.

Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho.
Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho.Livesport

Auger-Aliassime – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Madrid (finále)

Největší úspěchy na antuce: Madrid (finále)

Bilance: 16:10

Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2

Bilance na antuce: 8:2

Bilance proti hráčům TOP 10: 1:4 (kariérní 15:37)

Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 0:0)

Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 5:9)

Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Auger-Aliassime – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 8:4

Nejlepší výsledek: finále (2024)

Loňský výsledek: 2. kolo

Bilance ve finále: 0:0

Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Mnichov (čtvrtfinále)

Cesta turnajem: Nišioka (4:6, 6:1, 6:4), (19) Mannarino (6:0, 6:4), Menšík (6:1, 1:0 skreč), (5) Ruud (6:4, 7:5), (1) Sinner (bez boje), (30) Lehečka (3:3 skreč)

Také Andrej Rubljov zřejmě na Masters v Madridu ukončil trápení, i když jen zhruba dvouměsíční. Ve čtvrtfinále měl trochu štěstí, jelikož po obratu porazil šampiona posledních dvou ročníků Carlose Alcaraze, který nebyl stoprocentně fit. Ve španělské metropoli se ale prezentuje velmi dobrou formou, v ostatních duelech s Facundem Bagnisem, Alejandrem Davidovichem, Tallonem Griekspoorem ani Taylorem Fritzem neztratil set.

Šestadvacetiletý Rus spadl po kontroverzní diskvalifikaci na začátku března v Dubaji do krize. Do Madridu dorazil se sérií čtyř porážek a osmi prohraných setů, což zahrnuje velmi neúspěšnou obhajobu titulu na Masters v Monte Carlu a propad na osmé místo žebříčku. Ve světovém hodnocení si minimálně o jednu příčku polepší, v případě triumfu o dvě.

V posledních letech se drží v TOP 10 pořadí a je jedním z výkonnostně a výsledkově nejstabilnějších hráčů na tour. Přesto ale schytává asi zaslouženou kritiku za nedostatek velkých trofejí na takové žebříčkové postavení a hlavně nulovou úspěšnost ve čtvrtfinále grandslamových podniků.

V neděli čeká rodáka z Moskvy páté kariérní finále na turnajích Masters (1:3). Od začátku loňské sezony je ve finále na tisícovkách už potřetí, lepší jsou v tomto ohledu pouze bývalí lídři žebříčku Alcaraz a Daniil Medveděv. Celkově má ve finále na nejvyšší tour úspěšnost 15:9.

Proti aktuálně 35. hráči světa Augerovi-Aliassimemu má jedinečnou šanci vybojovat svou druhou trofej z Masters, loni na antuce v Monte Carlu přetlačil v třísetové bitvě Holgera Runeho. Druhým triumfem by překonal Juana Martína del Potra a Dominica Thiema, kteří jednou kralovali na grandslamech, ale nedokázali získat více než jeden titul z Masters.

Vizitka Andreje Rubljova.
Vizitka Andreje Rubljova.Livesport

Rubljov – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Hongkong (triumf)

Největší úspěchy na antuce: Madrid (finále)

Bilance: 20:8

Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5

Bilance na antuce: 5:2

Bilance proti hráčům TOP 50: 11:5 (kariérní 156:121)

Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 1:3)

Bilance ve finále: 1:0 (kariérní 15:9)

Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Rubljov – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 10:3

Nejlepší výsledek: finále (2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance ve finále: 0:0

Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Barcelona (2. kolo)

Cesta turnajem: volný los, Bagnis (6:1, 6:4), (27) Davidovich (7:6, 6:4), (24) Griekspoor (6:2, 6:4), (2) Alcaraz (4:6, 6:3, 6:2), (12) Fritz (6:4, 6:3)

Vzájemná bilance

Rubljov vede 5:1 (nepočítaje exhibice 4:1), na antuce 1:0. Oba aktéři mají velkou příležitost triumfovat na prestižním podniku Masters a vlastní dostatek zbraní na vítězství. Do utkání pochopitelně kvůli vzájemné bilanci i výsledkům za poslední rok vstoupí jako favorit Rubljov.

Největší antukové turnaje historicky obvykle vyhrávají nejlepší hráči světa, překvapivých výsledků ve finálových duelech moc nenajdeme. Například na Masters v Madridu došlo k poslednímu takovému překvapení v roce 2015, kdy Andy Murray snadno přehrál domácí hvězdu Rafaela Nadala, který si ovšem tehdy neprocházel zrovna povedeným obdobím. Auger-Aliassime bude mít větší šanci než většina předchozích outsiderů, protože Rubljov nepatří ke zrovna psychicky nejodolnějším hráčům.

Nedělní program

MANOLO SANTANA STADIUM (od 15:30 SELČ)

1. Krejčíková/Siegemundová (6-ČR/Něm.) - Bucsaová/Sorribesová (8-Šp.)

2. Auger-Aliassime (Kan.) - Rubljov (7-) / nejdříve v 18:30 SELČ

Kompletní program | Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu