Alcaraz v Madridu přežil kolaps a finálovou reprízu se Struffem, po bitvě jde dál i Sinner

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz v Madridu přežil kolaps a finálovou reprízu se Struffem, po bitvě jde dál i Sinner

Alcaraz v Madridu přežil finálovou reprízu se Struffem.
Alcaraz v Madridu přežil finálovou reprízu se Struffem.AFP
Carlos Alcaraz (20) se v osmifinále na Masters v Madridu vyhnul totálnímu kolapsu. Šampion posledních dvou ročníků v repríze loňského finále ztratil náskok setu a brejku a také zahodil sérii tří mečbolů na vlastním servisu, než Jana-Lennarda Struffa (34) udolal 6:3, 6:7, 7:6. Po třísetové bitvě postoupil i Jannik Sinner (22), nejvýše nasazený přetlačil po obratu 5:7, 6:3, 6:3 Karena Chačanova (27).

Struff – Alcaraz 3:6, 7:6, 6:7

Carlos Alcaraz kvůli zranění ruky přišel o Masters v Monte Carlu a nemohl obhajovat titul v Barceloně a do antukového jara vstupuje až nyní na Masters v Madridu. Šampion posledních dvou ročníků je zřejmě zase dostatečně fit, protože šanci nedal Alexanderovi Ševčenkovi ani Thiagovi Seybothovi Wildovi a v osmifinále zdolal Jana-Lennarda Struffa.

S německým tenistou se před rokem v tomto dějišti utkal ve finále a také tentokrát potřeboval všechny tři sety, přestože měl náskok setu a brejku. Druhou sadu mohl navíc uzavřít v tie-breaku, jenže kvůli několika laciným chybám přišel o vedení 3:1 a prohrál pět bodů v řadě. Struff poté poslal zápas do rozhodujícího dějství díky nechytatelnému podání.

Alcaraz měl závěrečný set dlouho pod kontrolou. Za stavu 5:3 však zahodil náskok 40:0 na servisu a na čtvrtý mečbol vyrobil dvojchybu. Nakonec se ještě pořádně zapotil a duel urval až ve zkrácené hře poměrem 7:4.

Alcaraz v rozhovoru po postupu

Rozhovor s Alcarazem po postupu do čtvrtfinále.
Livesport

V letošní sezoně obhajuje titul už potřetí. V Buenos Aires nečekaně prohrál semifinále s Nicolásem Jarrym, na Masters v Indian Wells uspěl a teď útočí na hattrick v Madridu. V Caja Mágica přitom startuje teprve počtvrté v kariéře, jediný nezdar zaznamenal při debutu v roce 2021 proti Rafaelovi Nadalovi.

Úspěšná obhajoba loňského prvenství je pro něj velmi důležitá. V live žebříčku totiž značně zaostává za Jannikem Sinnerem i světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Ve čtvrtfinále bude jeho soupeřem Andrej Rubljov, s nímž jediný předchozí duel na loňském Turnaji mistrů vyhrál.

Rubljov dorazil do Madridu se sérií čtyř porážek, a přesto dostane šanci vylepšit své maximum v tomto dějišti. V osmifinále přehrál 6:2, 6:4 Tallona Griekspoora, ani ve třetím zápase na turnaji neztratil set a bude usilovat o své první semifinále po kontroverzní diskvalifikaci na začátku března v Dubaji.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Struff dle očekávání zakončil obhajobu senzačního loňského finále už v osmifinálové fázi a čeká ho výrazný žebříčkový propad. V novém vydání pořadí si pohorší minimálně o 16 míst a bude figurovat na konci nejlepší čtyřicítky.

Naštěstí pro něj si vyrobil alespoň částečný bodový polštář před dvěma týdny v Mnichově. Na domácím antukovém podniku ATP 250 porazil mimo jiné Holgera Runeho a Taylora Fritze a krátce před 34. narozeninami se dočkal premiérového triumfu na nejvyšším okruhu.

Sinner – Chačanov 5:7, 6:3, 6:3

Jannik Sinner je jasně nejlepším hráčem dosavadního průběhu sezony. V aktuálním roce se na všech pěti turnajích probil alespoň do semifinále, na Australian Open se stal zbrusu novým grandslamovým šampionem a nakročeno k účasti mezi nejlepším kvartetem má i v Madridu.

Výkonnostně však nejspíše nebude spokojený. V předchozím kole málem musel do rozhodující sady a v osmifinále s Karenem Chačanovem už se třísetové bitvě nevyhnul. V úvodním dějství totiž příliš chyboval, nevypracoval si ani jeden brejkbol a po necelé hodině bylo jasné, že bude muset sáhnout po obratu. Zatímco ve druhé sadě dominoval, na začátku té rozhodující musel likvidovat dva brejkboly. Poté sebral Rusovi podání v pátém gamu, náskok si pohlídal a duel ukončil dalším brejkem.

Sestřih zápasu

Sinner musel sáhnout proti Chačanovovi po obratu.
Livesport

Postupem do čtvrtfinále vylepšil své maximum na madridské tisícovce. V tomto dějišti poprvé startoval před třemi lety a vypadl ve druhém kole, o rok později se dostal do osmifinále a loni se jednoho z nejprestižnějších turnajů kvůli zdravotním problémům nezúčastnil. Letos v Caja Mágica poprvé v kariéře plní roli nasazené jedničky na Masters.

Navíc zase o kousek snížil náskok Novaka Djokoviče na postu světové jedničky, na kterém by ho mohl vystřídat už v průběhu antukového jara. V posledních dvou zápasech nebyl stoprocentně fit, po utkání s Pavlem Kotovem potvrdil problém s kyčlí a mírné omezení bylo patrné i v osmifinále s Chačanovem.

Rozhovor se Sinnerem

Sinner v rozhovoru po postupu.
Livesport

Ve čtvrtfinále překvapivě nebude čelit rozjetému Casperovi Ruudovi, ale Félixovi Augerovi-Aliassimemu, s nímž ve vzájemné bilanci prohrává 0:2.

Ruud dorazil do Madridu po finálové účasti na Masters v Monte Carlu a po zisku svého největšího titulu na pětistovce v Barceloně, ovšem na španělské tisícovce vypadl již v osmifinále po setech 4:6, 5:7. Kanaďan, který je už přes rok krizi, ovšem na turnaji chytl velmi dobrou formu, se popere o své druhé letošní semifinále.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu