Olympijský vítěz začínal coby dětský sluha. Farah přiznal, že byl do Británie unesen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijský vítěz začínal coby dětský sluha. Farah přiznal, že byl do Británie unesen

Aktualizováno
Mo Farah získal pod vlajkou Velké Británie čtyři olympijská zlata.
Mo Farah získal pod vlajkou Velké Británie čtyři olympijská zlata.Profimedia
Čtyřnásobný britský olympijský vítěz Mo Farah (39) přiznal v rozhovoru pro veřejnoprávní stanici BBC, že byl jako dítě do Británie zavlečen a musel pracovat jako sluha v domácnosti. Vytrvalostní běžec to uvedl před středeční premiérou svého nového dokumentu The Real Mo Farah.

"Je pravda, že nejsem tím, za koho mě považujete," řekl Farah a dodal: "Většina lidí mě zní jako Mo Faraha, ale to není moje jméno ani realita." Hvězdný vytrvalostní běžec uvedl, že jeho pravé jméno je Husajn Abdi Káhin a že jako Mohameda Faraha ho pojmenovali lidé, kteří s ním odletěli z Džibutska. Bylo mu devět let, když ho z této východoafrické země odvezla žena, kterou do té doby nikdy neviděl a která tvrdila, že ho bere do Evropy za jeho příbuznými.

V Británii pak Farah musel hlídat děti v jiné rodině a starat se o domácnost, aby přežil. "Musel jsem, pokud jsem chtěl dostat najíst," popisoval pro BBC. V prvních letech po příjezdu do Británie mu rodina, které sloužil, nepovolovala chodit do školy, dostal se do ní, když mu bylo 12 let a vystupoval v ní jako uprchlík ze Somálska.

Ostatně tak o sobě Mo Farah mluvil i v minulosti, když říkal, že se do Británie dostal jako uprchlík ze Somálska se svými rodiči. Nicméně v dokumentu, který ve středu odvysílá BBC a společnost Red Bull Studios, uvádí, že jeho rodiče nikdy v Británii nebyli a že jeho matka a dva bratři žijí na rodinné farmě v neuznávaném státu Somaliland. O otce přišel ještě jako malý chlapec, zemřel při přestřelce. Když bylo Farahovi osm nebo devět let, odvedli ho z domova, aby žil s jinou rodinou v Džibutsku.

Učitel tělocviku jako hrdina

Z rodiny, která ho využívala jako sluhu, mu pomohl uniknout učitel tělocviku, jenž o jeho případu informoval sociální úřady a ty ho umístily k somálským pěstounům. "Zdálo se, že jediným jazykem, kterému rozumí, je jazyk tělesné výchovy a sportu," vzpomínal Alan Watkinson.

Atletika mu opravdu pomohla vypnout od života plného strachu. V roce 2000 nadějný sportovec získal britské občanství pod jménem Mohamed Farah. "Jediné, co jsem dříve mohl dělat, abych se z toho všeho dostal, byjo jít ven a začít běhat," popsal.

Ten druhý Farah

Farah řekl, že chtěl svůj příběh zveřejnit, aby změnil to, jak veřejnost vnímá pašování lidí a otroctví. "Netušil jsem, že je tolik lidí, kteří prožívají to samé, co mám za sebou já. Jen to dokládá, jaké jsem měl štěstí," uvedl. "Opravdu mě zachránilo to, v čem jsem byl jiný, a to v tom, že umím běhat," dodal.

"Často myslím na toho druhého Mohameda Faraha, na chlapce, jehož místo v tom letadle jsem zaujal já. Opravdu doufám, že je v pořádku," zamyslel se.

A proč s tím vlastně nevyšel najevo daleko dříve? "Tajil jsem to tak dlouho, bylo to opravdu těžké, protože se s tím člověk nechce smířit. Moje děti se mě často ptají, jak se to stalo. Vždycky máte na všechno odpověď, ale na tohle ne," uvedl na závěr čtyřnásobný olympijský vítěz.