Češi po špatném úvodu nestačili na Jižní Koreu, mají však jistou účast na dalším WBC

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi po špatném úvodu nestačili na Jižní Koreu, mají však jistou účast na dalším WBC

Baseballisté prohráli na WBC s Korejci po špatném úvodu 3:7
Baseballisté prohráli na WBC s Korejci po špatném úvodu 3:7@BaseballCzech
Čeští baseballisté si na prestižním World Baseball Classic (WBC) připsali druhou porážku. Po pěti inkasovaných bodech hned v první směně podlehli v Tokiu Korejcům 3:7. Ve skupině B mají oba soupeři na třetím a čtvrtém místě tabulky shodnou bilanci 1:2.

Jižní Korea – Češko 7:3

V úvodním utkání turnaje reprezentace při premiéře na WBC zdolala Čínu po obratu v závěrečné směně 8:5. Ve druhém zápase po vedení 1:0 po dvou směnách Češi prohráli s favorizovanými Japonci 2:10. V závěrečném klání se výběr trenéra Pavla Chadima pokusí v pondělí porazit Austrálii (4:00 SEČ).

Baseballisté mají před posledním utkáním jistotu, že skončí do čtvrtého místa ve skupině, takže se již kvalifikovali na příští WBC v roce 2026 a splnil svůj cíl. Teoreticky mají stále i šanci postoupit do čtvrtfinále, do kterého se dostanou nejlepší dva týmy, přičemž Japonci už do play off prošli.

S Čínou i Japonskem začal národní tým vždy skvěle, duel s Korejci ale odstartoval zle. Nadhazovač Lukáš Ercoli povolil v první směně pět odpalů, dal dvě mety zdarma, přišla i chyba v obraně a soupeř doběhl pro pět bodů. Ve druhé směně následoval homerun a Češi prohrávali 0:6.

"Po takové první směně by se špatné týmy úplně rozpadly, ale dobré týmy taková situace posílí a stmelí," uvedl trenér Chadim v tiskové zprávě a dodal: "Jsem na kluky hrdý, bojovali jsme až do konce. Snažili jsme se a věřili. Ukázalo se, že jsem dobrý a silný tým. Korejci na nás museli vytáhnout šest nadhazovačů."

Na české straně přišel od půlky druhé směny do hry další levoruký nadhazovač Jeff Barto. Americký rodák, který se v Česku oženil, útok Korejců umlčel. Až v sedmé směně mu odpálil homerun Kim Ha-song, který poslal míč za bariéru podobně jako ve druhém inningu.

Český útok byl dlouho bezzubý. Hráči nezaznamenali čtyři směny odpal, nedostali se ani na metu a sbírali jeden strikeout za druhým. Osmkrát je sám vyautoval nadhazovač Pak Se-wung.

Až v páté směně poslal dvoumetový odpal do levého pole chytač Martin Červenka. Důvod k radosti ze dvou bodů měli čeští fanoušci v Tokyo Domu v sedmé směně, kdy po odpalu Matěje Menšíka doběhli na domácí metu Eric Sogard a Marek Chlup. Třetí bod přidal tým v osmém dějství, v kterém hráči obsadili všechny mety a po tzv. divokém nadhozu skóroval Marek Krejčířík.

Další body už ale nepřidali. Znovu je zastavily dobré nadhozy soupeře a čtyři strikeouty v řadě. "Stačilo málo a mohlo to být velmi vyrovnané utkání. Je třeba si uvědomit, že ještě před Vánoci tohle byl třetí tým světových tabulek," upozornil Chadim.